Odigein.com

Δοκιμάζονται 16 ελαστικα αυτοκινητου σε διαστάσεις 215/55 R17

20.02.2024

2024. Δοκιμάζονται από την ADAC, 16 τρέχοντα μοντέλα στα θερινά ελαστικα αυτοκινητου μεγέθους 215/55 R17, για μικρά SUV και για αυτοκίνητα της χαμηλότερης μεσαίας κατηγορίας. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό – ωστόσο υπάρχουν και ελαστικα αυτοκινητου με μικρές αδυναμίες. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη λεπτομερή αξιολόγηση που ακολουθεί.

elastika
Οδήγηση στο όριο: Πειθαρχία δοκιμής χειρισμού σε βρεγμένο

• Ελαστικα αυτοκινητου από την Conti, Michelin και Kumho βγαίνουν μπροστά

• Νέα βασικά κριτήρια: ασφάλεια οδήγησης και περιβαλλοντική επιβάρυνση

• Συγκεντρωτικός πίνακας με τα συν & πλην. Βαθμολογία και μετρήσεις

Η διάσταση 215/55 R17 που τοποθετείται κυρίως σε SUV της κατώτερης μεσαίας κατηγορίας, αλλά ταιριάζει και σε οχήματα μεσαίας κατηγορίας, δοκιμάστηκε για το 2024 στις κατηγορίες ταχύτητας W (έως 270 km/h) και Y (έως 300 km/h).

Το συνολικό συμπέρασμα σε αυτή τη διάσταση είναι θετικό: από τα 16 μοντέλα που δοκιμάστηκαν, τρία ελαστικα αυτοκινητου είχαν καλή απόδοση, δώδεκα ικανοποιητική και ένα λαστιχο αυτοκινητου επαρκή. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν υπήρχε ελαστικό δοκιμής με κακή απόδοση.

Ωστόσο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις λεπτομέρειες σε αυτά τα ελαστικα αυτοκινητων, γιατί ανάλογα με το ατομικό σας οδηγικό προφίλ, ένα ικανοποιητικό (και συνήθως συμφέρον σε λαστιχα αυτοκινητου τιμεσ) λαστιχο αυτοκινητου μπορεί να είναι κατάλληλο για τις δικές σας απαιτήσεις.

Τεστ στα ελαστικα αυτοκινητου ADAC: Νέα κριτήρια δοκιμής

λαστιχα
Στη δοκιμή: οδηγική συμπεριφορά σε στεγνούς δρόμους

Όλα τα μοντέλα ελαστικών δοκιμάστηκαν για ιδιότητες οδήγησης, ασφάλειας, άνεσης και οικονομίας. Επιπλέον, κριτήρια αντοχής στον χρόνο μπορούν επίσης να βρεθούν στην τυπική αξιολόγηση της δοκιμής στα ελαστικα αυτοκινητων.

Γι’ αυτό η ADAC χρησιμοποιεί από τη δοκιμή στα καλοκαιρινά λαστιχα αυτοκινητου το 2023, ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τις δοκιμές στα ελαστικα με το οποίο καθορίζεται ο τελικός βαθμός που προκύπτει από τις επιμέρους αξιολογήσεις για την ασφάλεια οδήγησης και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δείτε επίσης:

Το πιο σημαντικό στοιχείο ωστόσο παραμένει κατά 70% η ασφάλεια οδήγησης , σε στεγνούς και βρεγμένους δρόμους,

Η φθορά, η κατανάλωση καυσίμου και ο θόρυβος αποτελούν μέρος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. καλύπτοντας το υπόλοιπο 30%.

Επίσης στο 30% συνυπολογίζεται το βάρος του ελαστικού, μάζα του φθειρόμενου υλικού από την τριβή καθώς και περιεκτικότητα σε ρύπους, ενώ η πιστοποίηση του κατασκευαστή λαμβάνεται και αυτή υπ’όψην.

Πίνακας: Αποτελέσματα Τεστ 215/55 R17 W/H

λαστιχα αυτοκινητου τιμεσ

Πολύ ισορροπημένο: Τα τρία καλά ελαστικα αυτοκινητου

Τα τρία ελαστικα αυτοκινητου που έχουν χαρακτηριστεί «καλά» προέρχονται από τις μάρκες Continental, Michelin και τον ​​κορεατικό κατασκευαστή elastika Kumho, (κάτι που εξέπληξε). Συνολικά, και τα τρία μοντέλα, είναι πολύ ισορροπημένα και επομένως συνιστώνται χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο κάθε κατασκευαστής έχει τις ιδιαιτερότητες του.

ελαστικα
Στη δοκιμή: οδηγική συμπεριφορά σε στεγνούς δρόμους

Με την άνω του μέσου όρου απόδοση, σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, το Continental PremiumContact 7, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, είναι σαφώς το νούμερο ένα στην κατηγορία ασφάλεια οδήγησης με βαθμό 1,7. Το ίδιο ισχύει και για το Michelin Primacy 4+ όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, όπου ξεχωρίζει ξεκάθαρα, τουλάχιστον σε άμεση σύγκριση με τα άλλα δύο ελαστικα αυτοκινητου που έλαβαν καλή βαθμολογία.

Το Kumho Ecsta HS52 είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα δυο προηγούμενα: όσον αφορά την οδηγική ασφάλεια, είναι στο ίδιο επίπεδο με το Michelin και όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις είναι εξίσου καλό με το Conti. Όμως, το Kumho δεν επιτυγχάνει κάτι περισσότερο από ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις λόγω του συγκριτικά μεγάλου βάρους του.

Αυτό που ξεχωρίζει επίσης την κορυφαία τριάδα είναι η προβλεπόμενη χιλιομετρική απόσταση που είναι πάνω από το μέσο όρο στη δοκιμή φθοράς, καθώς και η χαμηλή ή πολύ χαμηλή φθορά των ελαστικών (Michelin) .

Βαθμός 2.6: “Καλό” χάθηκε παρά λίγο

λαστιχα αυτοκινητου
Το υγρό τμήμα της πίστας βρέχεται συνεχώς με ψεκαστήρες

Στις άλλες θέσεις (βαθμός 2.6) βρίσκονται προϊόντα από την Debica (πολωνική επωνυμία στον Όμιλο Goodyear), την Dunlop, την Bridgestone και την Fulda. Χάνοντας για πολύ λίγο, τον βαθμό “καλό” στην συνολική βαθμολογία. Το Debica Presto UHP 2, το Dunlop Sport Maxx RT2 και το Fulda SportControl 2 αποδίδουν ελαφρώς χειρότερα όσον αφορά την οδηγική ασφάλεια λόγω ελαφρώς ασθενέστερων επιδόσεων στο βρεγμένο και δεν μπορούν να το αντισταθμίσουν με καλύτερη περιβαλλοντική βαθμολογία.

Το Bridgestone Turanza 6, το οποίο είναι πρόσφατα διαθέσιμο στην αγορά, κερδίζει πόντους εδώ, αλλά χάνει μια καλή βαθμολογία όσον αφορά την ασφάλεια οδήγησης με αδυναμίες σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα. Τουλάχιστον όμως, μπορεί να κερδίσει μερικές θέσεις, στην κατάταξη χάρη στην καλή περιβαλλοντική του ισορροπία.

Ικανοποιητικό – με φως και σκιά

Το Hankook Ventus Prime4, το Goodyear EfficientGrip Performance 2 και το Falken Ziex ZE 310 EcoRun επιτυγχάνουν δύο πριν από την υποδιαστολή του συνολικού βαθμού. Το Hankook και το Goodyear (με κορυφαία βαθμολογία) είναι πειστικά όσον αφορά την περιβαλλοντική τους ισορροπία, αλλά έχουν προβλήματα σε βρεγμένους (Hankook) ή στεγνούς δρόμους (Goodyear). Το Falken έχει επίσης αδυναμίες σε στεγνούς δρόμους και είναι ταυτόχρονα το πιο βαρύ ελαστικό στη δοκιμή, γεγονός που οδηγεί σε υποτίμηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

λαστιχο αυτοκινητου
Δοκιμαστική διαδικασία στεγνό: οδηγική συμπεριφορά στο όριο

Τα παρακάτω μοντέλα του πίνακα –με εξαίρεση το Semperit– δεν επιτυγχάνουν καλό αποτέλεσμα σε κανένα από τα δύο βασικά κριτήρια. Όσον αφορά την οδηγική ασφάλεια, υπάρχουν μικρές αδυναμίες στην απόδοση που εμποδίζουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα: με τα Nexen N’Fera Primus, Sailun Atrezzo ZSR2, Semperit Speed-Life 3 και Linglong Sport Master ειδικά σε στεγνούς δρόμους, με το Goodride Solmax 1 σε βρεγμένους δρόμους.

Φθορά: Vredestein μόνο επαρκής

Το Vredestein Ultrac έρχεται τελευταίο σε αυτή τη διάσταση. Ωστόσο, αυτό το ελαστικό δεν υποβαθμίζεται λόγω της οδηγικής του ασφάλειας, αφού προσφέρει καλά και ασφαλή χαρακτηριστικά οδήγησης τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αλλα λόγω του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος (ακριβέστερα την φθορά), που το εμποδίζει να καταλάβει μια καλλίτερη θέση.

ελαστικα αυτοκινητου
Μια δοκιμή ελαστικών είναι συχνά μια κουραστική διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους

Παρουσιάζει την μεγαλύτερη φθορά ελαστικών επιβαρύνοντας το περιβάλλον, γιατί μετά από εκτεταμένα ταξίδια συνοδείας με πανομοιότυπα οχήματα δοκιμών και συνθήκες πίστας, υπολογίστηκε να έχει προβλεπόμενη ζωή τα 27.200 χιλιόμετρα. Ενώ το πιο ανθεκτικό στην φθορά ελαστικό στη δοκιμή οι τροχοι αυτοκινητου, το Kumho Ecsta, θα μπορούσατε να το οδηγήσετε για 69.300 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, το ελαστικό μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για οδηγούς, καθώς δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και επομένως δεν παρουσιάζει απαραίτητα, σημαντικά μειονεκτήματα για κάθε οδηγό.

Προβλεπόμενα χιλιόμετρα πριν την επόμενη αλλαγή ελαστικών

ελαστικα αυτοκινητων

Πηγή: A.D.A.C

Μετάφραση: MacPap

Sharing is caring!