Odigein.com

Odigein Forum

Η πλειοψηφία των σύγχρονων οχημάτων δεν είναι πλέον εφοδιασμένα με εφεδρικό τροχό. Αντ’ αυτού, διαθέτουν κιτ επισκευήσ ελαστικών. Γνωρίζεις τον τρόπο χρήσης του σε περίπτωση που ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου ξεφουσκώσει;

Τα kit επιδιόρθωσης ελαστικών αποτελούν τη νέα τάση αντικατάστασης του εφεδρικού τροχού. Παρόλα αυτά, η σωστή χρήση τους απαιτεί εξοικείωση, ώστε σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος λόγω σκασμένου ελαστικού, να μπορέσεις να το επιδιορθώσεις προσωρινά με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της οδηγικής σου εμπειρίας, θα βρεθείς αναγκασμένος να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου εξαιτίας ενός ξεφούσκωτου ελαστικού. Εάν διαθέτεις εφεδρικό τροχό, η διαδικασία αντικατάστασής του είναι απλή και δεν απαιτεί περίπλοκους χειρισμούς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και την όρεξη να το κάνεις.

Ωστόσο, στα σύγχρονα οχήματα πολύ συχνά ο εφεδρικός τροχός λείπει. Έχει αντικατασταθεί από το κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών. Είναι ένα σετ εξαρτημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν άμεση και γρήγορη επιδιόρθωση ενός τρυπημένου ελαστικού, χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο από το χώρο αποσκευών. Δεν χρειάζεται ανύψωση του οχήματος με γρύλο, και όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά, αρκεί να ακολουθήσουμε τα απλά βήματα χρήσης ενός τέτοιου κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών.

κιτ επισκευήσ ελαστικών Odigein

Πού είναι τοποθετημένο το κιτ επισκευήσ ελαστικών

Τυπικά βρίσκουμε το κιτ επισκευήσ ελαστικών αποθηκευμένο κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών ή μέσα σε κάποια από τις πλευρικές θήκες που υπάρχουν στην πορτμπαγκάζ. Όποιος αγνοεί την ύπαρξή του, ας γνωρίζει ότι μοιάζει με μικρή βαλίτσα εργαλείων, η οποία στο πάνω μέρος έχει μετρητή πίεσης αέρα (μανόμετρο) και εικόνες με οδηγίες χρήσης. Περιλαμβάνει έναν ηλεκτρικό συμπιεστή αέρα, ένα δοχείο με το ειδικό στεγανωτικό υγρό και αυτοκόλλητα προειδοποίησης.

κιτ επισκευήσ ελαστικών Odigein

Ποια είναι τα βήματα για να φουσκώσω το λάστιχο με το κιτ επισκευής ελαστικών;

Το κιτ επισκευής ελαστικών είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελεί μια προσωρινή λύση, έως ότου γίνει η κανονική επιδιόρθωση του ελαστικού σε βουλκανιζατέρ. Επίσης, δεν είναι αποτελεσματικό αν έχει κοπεί το λάστιχο ή όταν η τρύπα είναι μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών. Ουσιαστικά, λειτουργεί σε περίπτωση που η τρύπα έχει προκληθεί από καρφί ή βίδα.

Αν χάσει αέρα το ελαστικό, βγάζω το κιτ επισκευής, ελέγχω ότι δεν έχει λήξει και εντοπίζω την ακριβή θέση της τρύπας στο λάστιχο. Μετακινώ το όχημα, ώστε ο τροχός να περιστραφεί έως ότου το σημείο της τρύπας να βρίσκεται σε σημείο που να φαίνεται καλά. Αφαιρώ τη βαλβίδα του ελαστικού και συνδέω το στεγανωτικό υλικό στον συμπιεστή αέρα. Ενεργοποιώ τον συμπιεστή, ώστε η πίεση του αέρα να ωθήσει το στεγανωτικό υλικό μέσα στο ελαστικό. Παρακολουθώ το μανόμετρο, μέχρι η πίεση και το ειδικό υγρό να φτάσουν στα ενδεδειγμένα από τον κατασκευαστή επίπεδα.

Αν η τρύπα είναι μικρή, το υγρό θα τη σφραγίσει εντελώς. Όταν φουσκώσει το ελαστικό, βγάζω το κιτ από τη βαλβίδα, μαζεύω το μπουκαλάκι που περιείχε το στεγανωτικό υλικό και ξεκινώ το αυτοκίνητο. Κάνω 4-5 χλμ στο δρόμο και σταματώ για να ελέγξω ότι το ελαστικό δεν έχασε αέρα. Αν όλα πάνε καλά συνεχίζω τη διαδρομή μου.

Δεν ξεπερνώ τα 80 χλμ/ώρα και ψάχνω το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ. Το ελαστικό που έχει κλατάρει χρειάζεται επισκευή από μηχανικό, καθώς το κιτ επισκευής είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Τέλος, δεν ξεχνώ να αντικαταστήσω το μπουκαλάκι με το στεγανωτικό υλικό με ένα καινούριο, για την επόμενη φορά που θα το χρειαστώ!

Πηγή: Λουκάς Παπαλάμπρος – gocar.gr