Odigein.com

Odigein Forum

Που βάζουν αλυσιδες για χιονια τα 10 πρώτα σε πολήσεις ηλεκτρικά αυτοκινήτα στην Ελλάδα;

Η κακοκαιρία του χειμώνα φέρνει συχνά μαζί της έντονες χιονοπτώσεις που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις και την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, εκτός από το χιόνι, η χειμωνιάτικη κακοκαιρία συνοδεύεται συχνά και από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να πέσουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την υγρασία, οδηγούν στο σχηματισμό πάγου στο οδόστρωμα, ειδικά κατά τις βραδινές αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό καθιστά την οδήγηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το αυτοκίνητο γλιστρά πολύ εύκολα στον παγωμένο δρόμο με κίνδυνο ατυχήματος.

Ο σχηματισμός πάγου στο οδόστρωμα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που σε περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλος σχηματισμός πάγου στο οδόστρωμα, η Αστυνομία και η Τροχαία έχουν εκδώσει ειδική ανακοίνωση. Αυτή η ανακοίνωση υποχρεώνει όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικό εξοπλισμό, δηλαδή αλυσίδες αυτοκινήτων, ειδικές χιονοκουβέρτες ή χιονολάστιχα, ώστε να αποτραπούν όσο γίνεται περισσότερο οι ολισθηρές συνθήκες για τα αυτοκίνητα.

αλυσιδες για χιονια | Odigein

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βάλουν αλυσιδες για χιονια;

Οι αλυσιδες για χιονια αποτελούν μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για την κίνηση ενός οχήματος σε συνθήκες χιονιού και πάγου, καθώς αυξάνουν σημαντικά την πρόσφυσή του. Ωστόσο, για να έχει νόημα η τοποθέτησή τους θα πρέπει να μπούν στους κατάλληλους τροχούς. Σε προσθιοκίνητα οχήματα οι αλυσίδες αυτοκινήτων πρέπει να μπαίνουν στους εμπρόσθιους τροχούς και στα οπισθοκίνητα στους πίσω. Δυστυχώς όμως, πολλοί οδηγοί κάνουν λάθος επιλογή τροχών και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Τι γίνεται όμως με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μπορούν να βάλουν αλυσιδες για χιονια; Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες; Σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετήσουμε τις αλυσιδες για χιονια και τι γίνεται αν είναι τετρακίνητα;

Σε ποιους τροχούς μπαίνουν οι αλυσιδες για χιονια στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αλυσιδες για χιονια συνήθως τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς, δηλαδή αυτούς που κινούν το όχημα.

Η διαφορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τα συμβατικά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα είναι ότι τα ηλεκτρικά είναι συνήθως προσθιοκίνητα. Δηλαδή, ο κινητήρας και η κίνηση βρίσκεται στον εμπρόσθιο άξονα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα απλά. Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλυσιδες για χιονια όπως όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Όσον αφορά την επιλογή τροχών, δηλαδή αν θα μπουν μπροστά ή πίσω οι αλυσίδες, απάντηση είναι επίσης πολύ απλή. Στα δικίνητα οι αλυσίδες μπαίνουν πάντα στους κινητήριους τροχούς, ενώ στα τετρακίνητα τοποθετούνται εκεί που λέει το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή (το owner’s manual).

Που βάζουν αλυσίδες αυτοκινήτων τα 10 πρώτα σε πωλήσεις ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Tesla Model Y και Tesla Model 3.

Στις πισωκίνητες εκδόσεις τους εξυπακούεται ότι οι αλυσίδες χιονιού θα τοποθετηθούν πίσω.

Για τις τετρακίνητες κοιτάμε το manual, το οποίο ορίζει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να μπαίνουν αλυσίδες μπροστά. Οπότε, για Model Y και Model 3, οι αλυσίδες μπαίνουν πάντα πίσω.

Peugeot e-208

Στο Peugeot e-208 τα πράγματα είναι απλά. Το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο, οπότε οι αλυσίδες πάνε μπροστά.

Mercedes EQA

Όσον αφορά τη Mercedes EQA, στις δικίνητες εκδόσεις βάζουμε τις αλυσίδες μπροστά, εκεί που είναι η κίνηση.

Για τις τετρακίνητες το manual αναφέρει ρητά ότι δεν πρέπει να μπουν ποτέ αλυσίδες πίσω, οπότε και σε αυτές τις Mercedes EQA οι αλυσίδες θα πάνε μπροστά.

Opel Corsa-e

Στο Opel Corsa-e οι αλυσίδες θα πάνε πάντα μπροστά, αφού πρόκειται για προσθιοκίνητο μοντέλο.

Volkswagen ID.3

Στο Volkswagen ID.3 που ακολουθεί στην κατάταξη των πωλήσεων, οι αλυσίδες πάνε πάντα πίσω, καθώς το αυτοκίνητο είναι πισωκίνητο σε όλες τις εκδόσεις του.

Citroen e-C4

Συνεχίζοντας με το Citroen e-C4 το έργο μας είναι εύκολο. Όλες οι εκδόσεις έχουν την κίνηση μπροστά, οπότε εκεί θα βάλουμε τις αλυσίδες.

Volvo XC40 Recharge Pure Electric

Στις πισωκίνητες εκδόσεις του Volvo XC40 Recharge Pure Electric είναι αυτονόητο ότι οι αλυσίδες θα μπουν πίσω. Για τις τετρακίνητες εκδόσεις κοιτάμε πάλι το manual και βλέπουμε ότι η Volvo ορίζει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αλυσίδες πρέπει να μπουν μόνο στους πίσω τροχούς.

FIAT 500e και Opel Mokka-e

Τα τελευταία δύο μοντέλα της πρώτης δεκάδας στην Ελλάδα είναι τα FIAT 500e και Opel Mokka-e. Αμφότερα είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητα, οπότε χωρίς πολλή σκέψη είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι οι αλυσίδες πρέπει να μπουν μπροστά.

Συμπέρασμα – Πού βάζω τις αλυσίδες αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η απάντηση για την τοποθέτηση των αλυσίδων στους μπροστά ή πίσω τροχούς είναι εύκολη μόνο αν το αυτοκίνητο είναι δικίνητο. Αν είναι τετρακίνητο πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούμε το manual, καθώς δεν υπάρχει μία απάντηση που να αφορά όλα τα μοντέλα.

Να βάλω αλυσίδες σε όλους τους τροχούς;

Σε πολλούς οδηγούς υπάρχει η αντίληψη ότι η καλύτερη λύση για τις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις είναι να βάζουν αλυσίδες σε όλους τους τροχούς. Ωστόσο, όπως είδαμε από τα εγχειρίδια κατόχων που εξετάσαμε, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε αν δεν διαβάσουμε το manual. Σε αυτά οι κατασκευαστές (συνήθως) δεν αναφέρουν τους τροχούς που είναι οι προτιμότεροι για να μπουν οι αλυσίδες, αλλά απαγορεύουν ξεκάθαρα την τοποθέτηση στους μη ενδεδειγμένους. Αν βάλουμε αλυσίδες σε τροχούς που απαγορεύεται, μάλλον θα γίνει η ζημιά η οποία δεν πρόκειται να καλυφθεί από την εγγύηση, σε καμία περίπτωση.

Η ανάγνωση του manual πριν την τοποθέτηση αλυσίδων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως καυσίμου. Τα σύγχρονα μοντέλα είναι πιο πολύπλοκα συγκριτικά με παλαιότερα, οπότε το εγχειρίδιο είναι ο καλύτερος φίλος τους κατόχου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: gocar.gr


2 Απαντήσεις