Odigein.com

Odigein Forum

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάθε οδηγό και μάλιστα τελείως ξαφνικά, είναι να «νεκρώσει» το αυτοκίνητο. Δηλαδή να μπει μέσα, να γυρίζει το κλειδί ή να πατά το κουμπί και το αυτοκίνητο να μην παίρνει μπρος καθόλου, ή να μοιάζει λες και είναι εξαντλημένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συνήθης ύποπτος είναι η αποφορτισμένη μπαταρία, είτε γιατί είναι πολυκαιρισμένη, ή γιατί μπορεί να ξεχάστηκε κάποιο φως.
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά, ποια είναι η διαδικασία εκκίνησης με καλώδια:

1. Τοποθετήστε τα αυτοκίνητα αρκετά κοντά ώστε τα καλώδια να φτάνουν, αλλά χωρίς να έχουν επαφή.

2. Αποφύγετε ανεμιστήρες ή άλλα κινούμενα μέρη στο χώρο του κινητήρα, καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και αν τα αυτοκίνητα είναι εκτός λειτουργίας.

3. Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως ραδιόφωνο, φώτα, κλιματισμό κ.λπ. Το κιβώτιο ταχυτήτων πρέπει να είναι στη θέση νεκράς για το μηχανικό κιβώτιο ή P για τα αυτόματα. Σηκώστε το χειρόφρενο (ή το διακόπτη) και σβήστε και τα δύο αυτοκίνητα.

4. Συνδέστε τα καλώδια με τον εξής τρόπο: Πρώτα συνδέστε το ένα άκρο του ενός καλωδίου στο κόκκινο με το θετικό πόλο (+) της αποφορτισμένης μπαταρίας. Κατόπιν συνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου στο κόκκινο, θετικό πόλο της μπαταρίας εκκίνησης.

5. Συνδέστε το άλλο άκρο του δεύτερου καλωδίου στη μαύρη, αρνητική (-) γείωση του αυτοκινήτου σας. Μην αφήνετε τα καλώδια εκκίνησης να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε εκτός από τους σωστούς πόλους μπαταρίας ή τη σωστή γείωση. Μη σκύβετε πάνω από την μπαταρία όταν κάνετε συνδέσεις.

6. Ξεκινήστε τον κινητήρα του βοηθητικού οχήματος και αφήστε τον να λειτουργεί στις περίπου 2.000 σ.α.λ. για λίγα λεπτά Στη συνέχεια ξεκινήστε το αυτοκίνητό σας.

7. Αποσυνδέστε τα καλώδια με ακριβώς την αντίστροφη φορά από τη σειρά φόρτισης: α) Αποσυνδέστε το καλώδιο από τη μαύρη, αρνητική (-) γείωση του αυτοκινήτου σας, β) Αποσυνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου από τη μαύρη, αρνητική γείωση στη μπαταρία εκκίνησης, γ) Αποσυνδέστε το δεύτερο καλώδιο από το κόκκινο θετικό πόλο (+) της μπαταρίας εκκίνησης και δ) Αποσυνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου από το κόκκινο θετικό πόλο (+) του αυτοκινήτου σας.

Αν το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπρος μετά από μερικές προσπάθειες, τότε το πιθανότερο είναι να έχει «πέσει» τελείως η μπαταρία και να χρειάζεται μια καινούργια. Καλέστε οδική βοήθεια για να προσφέρει τις «πρώτες βοήθειες» και αν χρειαστεί να μεταφέρει το αυτοκίνητο σε συνεργείο.


Πηγή:autogreeknews.gr

3 Απαντήσεις