Odigein.com

Odigein Forum

Μπορεί κάποτε να ακούγαμε τη λέξη turbo και να τρίβαμε τα χέρια μας, όμως πλέον 9 στα 10 καινούργια αυτοκίνητα διαθέτουν κινητήρες με υπερσυμπιεστή. Περισσότερο γκάζι από λιγότερα κυβικά συνθέτουν το νέο σκηνικό (downsizing), και ο οδηγός έχει στα χέρια του ένα σύνολο πολύ πιο ικανό. Όμως η αλήθεια είναι, πόσοι ξέρουν τις ιδιοτροπίες του Turbo;

Η λειτουργία του turbo με απλά λόγια
Αν και πλέον οι περισσότεροι είναι συνυφασμένοι με την αρχή λειτουργίας του, ας παραθέσουμε τον πιο απλό ορισμό. Μία μηχανή εσωτερικής καύσης παράγει έργο όταν αέρας και καύσιμο καίγονται στην σωστή αναλογία. Για μεγαλύτερη απόδοση, είτε πρέπει να μεγαλώσει η χωρητικότητα – κυβισμός- των θαλάμων καύσης, είτε να παρέχουμε περισσότερο αέρα για την καύση. Εδώ έρχονται οι δύο φτερωτές του turbo, οι οποίες ωθούν παραπάνω αέρα στον θάλαμο καύσης, ανεβάζοντας την παραγόμενη δύναμη του συνόλου.

Κανόνας 1ος: Είναι σχεδόν απαραίτητο, τα πρώτα 2-3 χιλιόμετρα που διανύουμε με ένα τουρμπάτο αυτοκίνητο το οποίο μόλις έχουμε βάλει μπροστά, να τα οδηγούμε με νορμάλ τρόπο. Μέχρι να πιάσει σωστή θερμοκρασία το turbo, καλό είναι να μην πιέζουμε γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ραγίσει το κέλυφος.

Κανόνας 2ος: Έχεις φτάσει στον προορισμό σου; Μην σβήσεις το μοτέρ κατευθείαν. Άφησε το αυτοκίνητο αναμμένο στο ρελαντί για ένα λεπτό ώστε να «πέσει» η θερμοκρασία του turbo. Μάλιστα για αυτό τον λόγο υπάρχουν στην αγορά και turbo timer που πραγματοποιούν αυτόματα αυτή την διαδικασία.

Κανόνας 3ος: Δεν θέλει τέρμα γκάζι έχοντας χαμηλές στροφές στον κινητήρα. Βυθίζοντας τέρμα το πεντάλ του γκαζιού αφενός δεν θα έρθει η επιτάχυνση που επιθυμούμε (καθώς το turbo ανοίγει μετά από κάποιες σ.α.λ.) αφετέρου θα ανέβει η κατανάλωση καυσίμου ακανόνιστα.

Κανόνας 4ος: Όσοι δεν είναι μυημένοι, είναι προτιμότερο να χαίρονται την επιτάχυνση του turbo σε ευθείες παρά πάνω σε μία στροφή. Κάποιος χωρίς εμπειρία μπορεί να ξαφνιαστεί από πιθανό σπινιάρισμα των τροχών και να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.

Κανόνας 5ος: Μερικοί turbo κινητήρες έχουν ανάγκη να τροφοδοτούνται με συγκεκριμένα οκτάνια καυσίμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συγχωρούνται εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλιώς θα εμφανιστούν σημάδια κακής λειτουργίας που θα μεταφραστούν σε πολλά ευρώ στο συνεργείο.


Πηγή:Γιώργος Παλληκάρης-zougla.gr

Μία Απάντηση