Odigein.com

Odigein Forum

Το παρμπρίζ αυτοκινήτου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο ασφάλειας. Το ξεβουλωμα μπεκ υαλοκαθαριστηρων είναι ένα βασικό στοιχείο για να το κρατάμε καθαρό. Όταν το παρμπρίζ είναι βρόμικο ή θολό, μειώνεται δραστικά η ορατότητα του οδηγού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις και ατυχήματα.

Κυρίως τον χειμώνα πρέπει να έχουμε καθαρό το μπεκ και να δουλεύει σωστά καθώς βοηθάει και στο ξεθαμπωμα παρμπριζ.

Κάθε αυτοκίνητο που εκτίθεται στο περιβάλλον και στους δρόμους χρειάζεται τακτική συντήρηση, από τα πιο απλά έως τα ελαφρώς πιο περίπλοκα πράγματα. Εάν αφεθεί, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει μικρά ή μεγάλα προβλήματα, με το ανάλογο κόστος.

Ξεβουλωμα μπεκ υαλοκαθαριστηρων

Η τακτική καθαριότητα του παρμπρίζ είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζεται ότι δεν θα μειωθεί η ορατότητα από σωματίδια σκόνης, έντομα, υπολείμματα από τον δρόμο ή άλλους ρύπους. Καλό είναι το παρμπρίζ να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μην ξεχνάτε να αφαιρείται τα αυτοκολλητα παρμπριζ αυτοκινητου που δεν χρειάζεστε πια.



Ο οδηγός ενός οχήματος έχει την ευθύνη να διατηρεί το όχημά του σε καλή κατάσταση μέσω τακτικών ελέγχων και συντηρήσεων. Αναμένοντας απλώς την ετήσια συντήρηση στο συνεργείο δεν είναι αρκετό, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού. Ο οδηγός οφείλει να ελέγχει τακτικά σημεία όπως τα λάστιχα, τα φρένα, τα υγρά, τους υαλοκαθαριστήρες κ.α. και να μην αμελεί τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Με τους τακτικούς ελέγχους από τον ίδιο τον οδηγό μπορούν να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα και επισκευές.

Μια κλασική δυσλειτουργία που εμφανίζεται με το πέρασμα των χρόνων, είναι να βουλώσουν τα μπεκ που ψεκάζουν νερό στους υαλοκαθαριστήρες, όπως αντίστοιχα και οι σωληνώσεις που υπάρχουν στο χώρο του κινητήρα. Τα άλατα από τη βροχή και το νερό βρύσης που συμπληρώνεται στο σχετικό δοχείο βουλώνουν αυτές τις «αρτηρίες». Έτσι, ενώ ο οδηγός πιέζει το μοχλό των υαλοκαθαριστήρων ή πατάει το κουμπί για να πεταχτεί νερό, τότε είτε ξεπηδούν μερικές σταγόνες ή καθόλου, παρόλο που ακούγεται ο θόρυβος από το σχετικό μηχανισμό.

Ξεβουλωμα μπεκ υαλοκαθαριστηρων λύση με κόστος μισό ευρώ

Η λύση για να ξεβουλώσουν είναι πάρα πολύ απλή και με μηδαμινό κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό μικρό λευκό ξύδι (κάνει και το κόκκινο αλλά έχει πιο έντονη μυρωδιά), με κόστος γύρω στα 50 λεπτά.

Για το ξεβουλωμα μπεκ υαλοκαθαριστηρων από τα επιφανειακά άλατα που έχουν φρακάρει τα μπεκ, κάντε το εξής:

  • Ρίξτε ξύδι σε ένα σφουγγάρι κουζίνας (στη μαλακή επιφάνεια)
  • Τρίψτε απαλά τα μπεκ
  • Ξεπλύνετέ τα με νερό
  • Αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία, ανάλογα με πόσο βουλωμένα είναι
  • Μετά αδειάστε το ξύδι στο δοχείο του νερού για τους υαλοκαθαριστήρες και συμπληρώστε με νερό. Αν είναι και ελάχιστα χλιαρό, τότε είναι ακόμα καλύτερα.
  • Τέλος, πιέστε διαδοχικά και αρκετές φορές το μοχλό ή το διακόπτη που ψεκάζει νερό στο παρμπρίζ.

Προσοχή: Σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες πριν πιέσετε των διακόπτη που ψεκάζει νερό, γιατί σκοπός είναι να απομακρυνθούν τα άλατα από το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων και όχι να καθαρίσει το παρμπρίζ.

ξεβουλωμα μπεκ υαλοκαθαριστηρων Odigein

Το ξύδι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για τη διάλυση και απομάκρυνση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ξύδι είναι ένα ήπιο οξύ, με pH γύρω στο 2-3. Τα οξέα αντιδρούν με τα άλατα και τα μετατρέπουν σε διαλυτές ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια ξεπλένονται εύκολα με νερό.

Για παράδειγμα, όταν το ξύδι έρθει σε επαφή με άλατα ασβεστίου, αντιδρά και σχηματίζει διαλυτά οξέα και άλατα ασβεστίου που ξεπλένονται. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα άλατα όπως αυτά του μαγνησίου. Γι’αυτό, το ξύδι είναι ιδανικό για τον καθαρισμό επιφανειών από σκληρά λεκέδες νερού.

Εκτός από την τακτική καθαριότητα, σημαντικό είναι επίσης το πλύσιμο του αυτοκινήτου τακτικά σε πλυντήρια αυτοκινήτων. Με το πλύσιμο αφαιρούνται ρύποι και στρώματα βρωμιάς που η απλή καθαριότητα δεν μπορεί να αφαιρέσει. Έτσι διατηρείται η διαύγεια του παρμπρίζ.

Τέλος, σημαντικό είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος της κατάστασης του παρμπρίζ και αντικατάστασή του όταν παρουσιάζει ρωγμές ή ζημιές. Με τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του παρμπρίζ διασφαλίζεται η ορατότητα και η ασφάλεια του οδηγού.

Πηγή: autogreeknews.gr


Μία Απάντηση