Odigein.com

Odigein Forum

Οι αλυσιδες αυτοκινητων ή τα χιονολάστιχα είναι καλύτερα στο χιόνι και στον πάγο; Έρχεται χειμώνας πρέπει να ετοιμαστούμε.

Η οδήγηση στο χιόνι μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το χιόνι μειώνει σημαντικά την πρόσφυση των ελαστικών στο οδόστρωμα καθιστώντας το αυτοκίνητο πιο επιρρεπές σε ατυχήματα. Επίσης, μειώνει την ορατότητα και κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό εμποδίων ή άλλων οχημάτων. Ο οδηγός πρέπει να οδηγεί αργά, να αφήνει μεγάλη απόσταση ασφαλείας από τα άλλα οχήματα και να αποφεύγει απότομα φρεναρίσματα ή στροφές. Εάν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο, είναι προτιμότερο να αποφευχθούν διαδρομές με χιόνι.

Τα κοινά ελαστικά που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα οχήματα δεν παρέχουν επαρκή πρόσφυση και έλεγχο όταν οδηγεί κανείς σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο. Αυτό συμβαίνει διότι τα κοινά ελαστικά είναι φτιαγμένα από σκληρότερο καουτσούκ και έχουν λιγότερα αυλάκια στο πέλμα τους σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά. Έτσι, όταν έρθουν σε επαφή με το χιόνι ή τον πάγο γλιστρούν πολύ ευκολότερα, με αποτέλεσμα το όχημα να χάνει πρόσφυση και να είναι δύσκολο να στρίψει ή να φρενάρει. Γι’ αυτό, για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι συνιστάται ανεπιφύλακτα η χρήση ειδικών χειμερινών ελαστικών με πυκνότερα και βαθύτερα αυλάκια που δαγκώνουν το χιόνι και προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

αλυσιδες αυτοκινητων | Odigein

Οδήγηση στο χιόνι

Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές επιλογές και τρόποι για να διευκολύνουμε την οδήγηση και κίνηση ενός οχήματος όταν το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με χιόνι.

Τί είναι τα χιονολάστιχα

Τα χιονολάστιχα (χειμερινά ελαστικά) είναι ειδικού τύπου ελαστικά αυτοκινήτων σχεδιασμένα ειδικά για οδήγηση σε συνθήκες χιονιού, πάγου και χαμηλών θερμοκρασιών. Κατασκευάζονται από μαλακότερο καουτσούκ και έχουν πυκνότερα και βαθύτερα αυλάκια στο πέλμα τους σε σχέση με τα κανονικά ελαστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχουν σημαντικά αυξημένη πρόσφυση και καλύτερο έλεγχο όταν δαγκώνουν μέσα στο χιόνι. Επίσης, η σύνθεση του καουτσούκ τους είναι τέτοια που παραμένουν μαλακά και εύκαμπτα ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τα συμβατικά ελαστικά που σκληραίνουν. Οπότε τα χειμερινά λάστιχα είναι απαραίτητα για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα.

τα καλυτερα χιονολαστιχα

Στην κατηγορία των χειμερινών ελαστικών, το odigein.com δημοσιεύει περιοδικά ενημερωμένες λίστες με τα καλυτερα χιονολαστιχα διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά. Η κατάταξη γίνεται με βάση σειρά κριτηρίων όπως ποιότητα, απόδοση σε διαφορετικές συνθήκες (χιόνι, πάγος, βροχή), αθόρυβη λειτουργία αλλά και σχέση τιμής-απόδοσης. Έτσι, μέσω του odigein.com μπορεί κανείς εύκολα να ενημερωθεί για τα κορυφαία διαθέσιμα χιονολάστιχα στη χώρα μας.

Τι είναι οι αλυσιδες αυτοκινητων;

Οι αλυσιδες αυτοκινητων για τα χιόνια είναι βοηθητικά εξαρτήματα αυτοκινήτων με σκοπό την αύξηση της πρόσφυσης σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο. Αποτελούνται από ελαστικούς κρίκους με μεταλλικά αγκίστρια, σχεδιασμένους να τοποθετούνται πάνω από τα λάστιχα του οχήματος. Τα μεταλλικά αγκίστρια στις αλυσιδες αυτοκινητων «δαγκώνουν» το χιόνι και τον πάγο και εμποδίζουν την ολίσθηση των τροχών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την πρόσφυση και τον έλεγχο. Υπάρχουν αλυσιδες αυτοκινητων για όλα τα είδη αυτοκινήτων, διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη για να ταιριάζουν σε κάθε ελαστικό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικά εξαρτήματα που φοριούνται προσωρινά στις τροχοφόρες, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και κίνηση στο χιόνι και τον πάγο.

Τι είναι οι χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες ή αλλιώς τα υφασμάτινα καλύμματα ελαστικών είναι ειδικά καλύμματα που τοποθετούνται πάνω από τα λάστιχα και φτιάχνονται από πυκνό, ανθεκτικό ύφασμα με ενισχυμένη πλέξη. Ο σκοπός τους είναι να αυξήσουν την πρόσφυση των τροχών όταν οδηγείτε σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους. Το ύφασμα έχει ειδικό ανάγλυφο σχέδιο που δημιουργεί εκατοντάδες κανάλια και εγκοπές στην επιφάνεια. Όταν έρθει σε επαφή με το χιόνι ή τον πάγο, τα κανάλια αυτά παγιδεύουν μικρά κομμάτια πάγου στην επιφάνειά τους και αυξάνουν την πρόσφυση, βοηθώντας τον οδηγό να ελέγχει καλύτερα το όχημά του στο ολισθηρό οδόστρωμα.

Στο νέο του video ο Jonathan Benson του Tyre Reviews συγκρίνει ποια λύση είναι καλύτερη στον πάγο και στον χιόνι. Οι αλυσίδες, οι χιονοκουβέρτες, τα χιονολάστικα ή τα ελαστικά 4 εποχών.

Όλα δοκιμάστηκαν στην ίδια δοκιμασία και τα αποτελέσματα μπορείς να τα δεις στο ακόλουθο video.

Πηγή:Κυριάκος Πηλίδης- autoblog.gr


Sharing is caring!

2 Απαντήσεις