Odigein.com

Odigein Forum

Στο παρελθόν είχαµε αναφερθεί στο αν είναι απαραίτητο το ζέσταµα του κινητήρα για το λιπαντικο αυτοκινητου.

Αυτή τη φορά επανερχόµαστε µε ένα εξίσου ενδιαφέρον “πείραµα” προκειµένου να προσεγγίσουµε την χρονική διάρκεια που απαιτείται ώστε το λιπαντικό του κινητήρα να πιάσει φυσιολογική θερµοκρασία λειτουργίας (στα περισσότερα αυτοκίνητα απεικονίζεται µόνο η θερµοκρασία ψυκτικού και όχι για τα λιπαντικα αυτοκινητων). Έτσι θα γνωρίζουµε πόση ώρα χρειάζεται να περιµένουµε µέχρι ο κινητήρας να είναι σε θέση να λειτουργήσει απροβληµάτιστα ακόµα και στα όριά

του.

Η δοκιµή του Seat Ibiza CNG µας έδωσε την δυνατότητα να παρατηρήσουµε πως αναπτύσσονται οι θερµοκρασίες στο λιπαντικο αυτοκινητου και ψυκτικού. Πριν τις δούµε, όµως, αξίζει να αναφέρουµε ότι το συγκεκριµένο µοντέλο φέρει τρικύλινδρο µοτέρ χωρητικότητας 999 κ.εκ. και η χωρητικότητα λαδιού κινητήρα είναι τέσσερα λίτρα (συνηθισµένη τιµή για έναν σύγχρονο κινητήρα).

Το πείραµα ξεκίνησε πρωινή ώρα, µε την θερµοκρασία του περιβάλλοντος να αγγίζει τους 8,5 βαθµούς Κελσίου. Με την έναυση του κινητήρα, άρχισα να οδηγώ οµαλά και στα µόλις δυόµιση λεπτά η θερµοκρασία του ψυκτικού έφτασε στους 53 βαθµούς Κελσίου, ενώ στα πέντε λεπτά έφτασε στους 65 βαθµούς. Στα 7 λεπτά από την έναρξη λειτουργίας η θερµοκρασία ψυκτικού έφτασε στους 80 βαθµούς και η θερµοκρασία του λιπαντικού στους µόλις 50. Συνέχισα οδηγώντας µε φυσιολογικό ρυθµό και µε την συµπλήρωση ακριβώς 10 λεπτών η θερµοκρασία του ψυκτικού σταθεροποιήθηκε στους 90 βαθµούς, ενώ η θερµοκρασία στο λιπαντικο αυτοκινητου ήταν στους µόλις 65 βαθµούς Κελσίου.

Στα 12 λεπτά το λιπαντικό έφτασε στους 70 βαθµούς και στα 15′ σταθεροποιήθηκε στο εύρος των 80-90 βαθµών Κελσίου, τιµές που αποτελούν και την θερµοκρασία λειτουργίας λιπαντικού. Από εκείνο το χρονικό σηµείο και µετά, είναι αναµφισβήτητα ασφαλές ο κινητήρας να πιεστεί ακόµα και στο όριό του.

Τι συµπεραίνουµε από αυτό το “πείραµα” για το λιπαντικο αυτοκινητου;

Οι χρόνοι του “πειράµατος” είναι ενδεικτικοί και σίγουρα υπάρχουν παράγοντες που τους µεταβάλλουν, όπως για παράδειγµα η χωρητικότητα λαδιού του κινητήρα ή η θερµοκρασία περιβάλλοντος κατά την εκκίνηση.

Προέκυψαν, όµως, δύο πολύ σηµαντικά συµπεράσµατα.

Το πρώτο είναι το γεγονός ότι όταν το ψυκτικό υγρό φτάνει σε θερµοκρασία λειτουργίας δεν σηµαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για το λιπαντικό. Το δεύτερο συµπέρασµα είναι ότι από την ώρα που σταθεροποιείται η θερµοκρασία ψυκτικού υγρού, απαιτούνται περίπου πέντε λεπτά ακόµη ώστε να έρθει και το λιπαντικό σε φυσιολογική θερµοκρασία λειτουργίας. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν µόνο δείκτη θερµοκρασίας ψυκτικού υγρού, συνεπώς προτείνουµε µία αναµονή πέντε λεπτών από την ώρα που θα σταθεροποιηθεί ο δείκτης θερµοκρασίας ψυκτικού υγρού. Από εκεί και πέρα, η θερµοκρασία του λιπαντικού θα έχει φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα και θα µπορούµε να ωθήσουµε τον κινητήρα ακόµα και στα όριά του.

Πηγή:Θοδωρής Κολονέλος- traction.gr