Odigein.com

Odigein Forum

Η καλή κατάσταση στις μπαταριες αυτοκινητου δεν αφορά μόνο την απόδοσή της, αλλά και την εικόνα της.

Η μπαταρία αυτοκινήτου είναι σαν ζωντανός οργανισμός και όπως όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, απαιτεί σωστή χρήση και συντήρηση για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της και να μην επηρεάσει άλλα σημαντικά μέρη.

Ως γνωστόν, οι μπαταριες αυτοκινητου έχουν δύο πόλους που με την πάροδο του χρόνου και την ελλειπή φροντίδα μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια διάβρωσης.

Μία μπαταρία με διαβρωμένους πόλους μπορεί να μην εκκινήσει τον κινητήρα μας, ενώ μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πληθώρα άλλων προβλημάτων, όπως διάβρωση αμαξώματος, πλαισίου, ηλεκτρικών μερών.

Εικόνα

Η διάγνωση μιας μπαταρίας με διαβρωμένους πόλους είναι εύκολη. Τα σημάδια που θα δείτε είναι λευκού, πράσινου ή γαλάζιου χρώματος, με το χρώμα επηρεάζεται από την υγρασία του περιβάλλοντος.

Η διάβρωση δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντίσταση στο κύκλωμα και να μην μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα, και οφείλετε στην απελευθέρωση αερίων της μπαταρίας.

Καθώς τα αέρια αντιδρούν με την ατμόσφαιρα, δημιουργείται διάβρωση γύρω από τους πόλους. Εάν μάλιστα το φαινόμενο συνδυαστεί με την υγρασία περιβάλλοντος, τότε η διαδικασία επιταχύνεται.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε προστατευτικό εξοπλισμό για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας. Για αρχή θα πρέπει να αφαιρέσετε τα καλώδια του ηλεκτρικού κυκλώματος από τους πόλους στις μπαταριες αυτοκινητου, ξεκινώντας από τον αρνητικό.

Επιθεωρούμε την κατάσταση των καλωδίων για φθορά ή σημάδια διάβρωσης και σε περίπτωση που κάποιο έχει ταλαιπωρηθεί προχωράμε στην αντικατάστασή του.

Εικόνα

Στην συνέχεια, αφαιρούμε την διάβρωση που υπάρχει στην μπαταρία. Ψεκάζουμε με ειδικό καθαριστικό που διαλύει την διάβρωση και εξουδετερώνει το οξύ της μπαταρίας αυτοκινητου. Αφού καθαρίσουμε την μπαταρία και τους πόλους, στεγνώνουμε στις βάσεις σύνδεσης και τους ακροδέκτες στις μπαταριες αυτοκινητου.

Για αυτή την δουλειά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μικροϊνών, ενώ εάν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα μπορείτε να τα αφαιρέστε με μία οδοντόβουρτσα-όχι την δική σας.

Μετά θα πρέπει να εφαρμόσουμε και κάποιο ειδικό προστατευτικό ή μια κοινή βαζελίνη στους πόλους της μπαταρίας για την διακοπή/περιορισμό της διάβρωσης των πόλων.

Επανασυνδέουμε τα καλώδια της μπαταρίας αυτοκινητου, πρώτα στον θετικό πόλο και μετά στον αρνητικό , και ψεκάζουμε με ειδικό αντιδιαβρωτικό σπρέι τους συνδεδεμένους πόλους.

Πηγή: carandmotor.gr