Η σωστή επιλογή ελαστικών δεν έχει σημασία μόνο για τις κανονικές κλιματολογικά περιόδους ή για το off-road, αλλά και για περιοχές με χιόνι και πάγο.
Γενικότερα σε περιοχές που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συνήθως κάτω των 7 βαθμών Κελσίου συστήνεται η χρήση χειμερινών ελαστικών (μπορεί να τα έχετε ακούσει και ως χιονολάστιχα). Η διαφορά τους από τα κανονικά λάστιχα, τα θερινά όπως έχει καθιερωθεί να τα αποκαλούμε, είναι πως η σύσταση της γόμας τους είναι πιο μαλακή.
Έτσι, στις χαμηλές θερμοκρασίες δεν «κοκαλώνουν» και συνεχίζουν να προσφέρουν πρόσφυση στον παγωμένο οδόστρωμα.
Παράλληλα, έχουν ειδική χάραξη (με μεγαλύτερα αυλάκια απαγωγής και τριχοειδείς χαρακιές) για να απομακρύνεται ο πάγος και το χιόνι. Κάτι που είναι αδύνατο με ένα θερινό λάστιχο που γλιστρά συνεχώς και δίχως να πατά στο δρόμο επιφέρει μεγάλο ρίσκο και ίσως δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τα χειμερινά λάστιχα είναι χρήσιμα σε ορεινές περιοχές με έντονη χιονόπτωση και παγωμένους δρόμους που γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν βραδιάζει ή το πρωί. Το πλεονέκτημα με τα χειμερινά ελαστικά είναι πως λειτουργούν αποτελεσματικά και στον πάγο προσφέροντας επαρκή πρόσφυση. Ακόμη και τα τετρακίνητα χρειάζονται χιονολάστιχα στις βαριές συνθήκες για να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες τους.
Η λύση των αλυσίδων (που ταλαιπωρεί τα λάστιχα και το αυτοκίνητο) είναι προσωρινή και για περιπτώσεις όπως η πρόσφατή κακοκαιρία Μήδεια. Σε περιοχές που έχουν βαριές καιρικές συνθήκες ενδείκνυται η τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών στην διάρκεια του χειμώνα και η αλλαγή τους το καλοκαίρι επειδή η μαλακή τους γόμα φθείρεται εύκολα σε κανονική άσφαλτο με υψηλές θερμοκρασίες.
Πέρα από τα χειμερινά λάστιχα υπάρχουν και μεσοβέζικες επιλογές όπως τα All-Weather και τα M+S (Mud and Snow), τα οποία προσφέρουν μια λύση κυρίως για την λάσπη και χώμα, αλλά στον πάγο όχι τόσο αποτελεσματική όσο τα χειμερινά. Πάντως, για χώρες με πιο ελαφρύ κλίμα όπως της δικής μας είναι μια καλή επιλογή. Τέλος, να πούμε ένα χειμερινό ελαστικό φέρει την ένδειξη 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).
Tip: Συμβουλές για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων
*Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
*Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
*Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
*Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ./ώρα.
*Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
*Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
*Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πηγή:Νίκος Μαρινόπουλος – carzine.gr