Odigein.com

Οι ασφυκτικές συνθήκες και ο πανζουρλισμός που επικρατεί στο πάρκινγκ των πλοίων μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα. Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα;

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων δεν κρίνονται ικανές να ανακάμψουν την ανάγκη των πολιτών για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα.

Πολλοί εκδρομείς κλείνουν εισιτήριο και για το αυτοκίνητό τους, το οποίο ταξιδεύει «μαζί» τους στο πάρκινγκ των πλοίων. Ποιος, όμως, θα πληρώσει για τις ζημιές που θα προκληθούν σε περίπτωση ατυχήματος με κάποιο άλλο όχημα, κατά τη φόρτωση/εκφόρτωσή του στο/από το πλοίο, ή κατά το παρκάρισμα στον χώρο στάθμευσης του πλοίου;

Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι βάσει του άρθρου 2 του νόμου 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α 331) «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί εντός Ελλάδας επί οδού, υποχρεούται να έχει καλύψει με ασφάλιση την έναντι τρίτων αστική ευθύνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο μας καλύπτει απέναντι σε τρίτους σε περίπτωση που προκαλέσουμε σωματική βλάβη ή υλική ζημιά με το όχημά μας.

Οι χώροι στάθμευσης στα πλοία (όπως και οι πυλωτές πολυκατοικιών, τα συνεργεία κ.ο.κ.) δεν θεωρούνται «οδοί», όπως αναφέρεται στο νόμο, αλλά επειδή τα οχήματα βρίσκονται σε κίνηση, ο οδηγός φέρει ευθύνη για την πρόκληση ζημιών και βλαβών σε τρίτους, για τις οποίες οφείλει να τους αποζημιώσει.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν κανονικά τα ατυχήματα που σημειώνονται στο γκαράζ ενός πλοίου. Αν για παράδειγμα την ώρα που προσπαθούμε να παρκάρουμε εντός του πλοίου χτυπήσουμε με δική μας υπαιτιότητα ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, τότε κατά πάσα πιθανότητα η ασφαλιστική μας εταιρεία θα καλύψει το κόστος της ζημιάς που προκαλέσαμε.

Για να είμαστε, ωστόσο, σίγουροι ότι η ασφαλιστική μας εταιρεία θα καταβάλλει αποζημίωση σε τρίτους για τις υλικές ζημιές που προκαλέσαμε στο όχημά τους, καλό είναι να το επιβεβαιώσουμε, ανατρέχοντας στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ή ακόμα καλύτερα, να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με την εταιρεία. Διότι σε πολλά συμβόλαια μπορεί να μην αναφέρεται η κάλυψη ατυχημάτων σε πλοία, αλλά οι εταιρείες να αποζημιώνουν τις ζημιές.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, αν προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητο αφού αυτό έχει σταθμεύσει και διενεργείται η μεταφορά του (το πλοίο βρίσκεται εν πλω), λόγω θαλασσοταραχής ή ελλιπών μέτρων φύλαξής του;

Σε αυτή την περίπτωση ως ζημιωθέντες ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία υποχρεούται να διασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά του φορτίου της.


Πηγή:ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ-carandmotor.gr

Sharing is caring!