Odigein.com

Odigein Forum

Ακούγεται τρομακτικό και ανησυχητικό, ωστόσο λόγω της τεχνολογικής προόδου, η τροχαία θα είναι σε θέση να εντοπίζει παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να επιβάλλει πρόστιμο ΚΟΚ με μοναδική απόδειξη τις εικόνες που καταγράφουν τα κινητά τηλέφωνα μας. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται επικίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης από τις αρχές. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε τέτοια χρήση γίνεται με διαφάνεια και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα.

πρόστιμο ΚΟΚ Odigein

Η διαδικασία ελέγχου και επιβολής κληση τροχαιας και πρόστιμο ΚΟΚ έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι και σήμερα, η τροχαία πρέπει να διαπιστώσουν αυτοπροσώπως την παράβαση ΚΟΚ τη στιγμή της τέλεσής της, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως οι σταθερές κάμερες ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο, η ψηφιακή εξέλιξη εισάγει μία νέα και ιδιαίτερα ανησυχητική ιδέα: τον εντοπισμό παραβάσεων μέσω των κινητών τηλεφώνων απλών πολιτών. Αυτό θέτει σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε τέτοια χρήση γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο, διαφάνεια και σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Πώς θα κόβει πρόστιμο ΚΟΚ η τροχαία από το κινητό;

Μια νέα εφαρμογή με την ονομασία dashcamUA έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί στην Αγγλία και η διάθεσή της θα είναι δωρεάν τους επόμενους μήνες. Η εφαρμογή επιτρέπει σε κάθε χρήστη να λειτουργεί ως εθελοντικός βοηθός της τροχαίας, καταγράφοντας παραβάσεις άλλων οδηγών. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μπορεί να αναφέρει παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που παρατηρεί. Αυτό θέτει ζητήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας και την κατάχρηση τέτοιων εφαρμογών. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες και έλεγχοι για τη χρήση τους.

Η νέα αυτή εφαρμογή φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να καταγγέλλει διάφορες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που παρατηρεί, όπως:

  • παραβίαση κόκκινου σηματοδότη,
  • παράβαση στοπ,
  • αλλαγή λωρίδας χωρίς χρήση φλας.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα μπορούν να καταγράφονται πάνω από 20 διαφορετικές παραβάσεις, ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται και η ανίχνευση υπερβολικής ταχύτητας. Παρόλο που η ιδέα μοιάζει πρωτοποριακή, πιθανότατα θα συναντήσει και αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να γίνονται “ρουφιάνοι” της τροχαίας.

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τέτοιων εφαρμογών για πρόστιμο ΚΟΚ και καταγραφή παράβασης σε σχέση με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Πόσο αποτελεσματική θα είναι η μέθοδος;

Είναι αλήθεια ότι η ευρεία χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και να αποφευγεται τροχαιο ατυχημα . Η σκέψη ότι κάθε οδηγός γύρω μας θα μπορούσε να μας καταγγείλει για παραβάσεις, πιθανόν να λειτουργούσε αποτρεπτικά και να μας έκανε πιο προσεκτικούς. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα και οι πιθανές καταχρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χρήση γίνεται με διαφάνεια και λογοδοσία. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς απαιτεί συνολική προσέγγιση και όχι μόνο τεχνολογικά μέσα.

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια, αφού σε τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές γίνεται και λάθος χρήση ή δηλώνονται ψευδείς παραβάσεις σε μορφή… αντιποίνων, οπότε η τροχαία θα πρέπει να κάνει ξεκαθάρισμα και με κάποιο τρόπο να βεβαιώσει πότε πρόκειται για πραγματική παράβαση.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή που… κόβει πρόστιμο ΚΟΚ;

Για τη χρήση αυτής της εφαρμογής που μπορεί να καταγγείλει παράβαση και να κόψει πρόστιμο ΚΟΚ , απαιτούνται ένα smartphone και μια κάμερα ταμπλό (dash cam) εγκατεστημένη στο αυτοκίνητο. Το βίντεο με την καταγεγραμμένη παράβαση αποστέλλεται μαζί με την καταγγελία, παρέχοντας στις αρχές σαφή αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον δημιουργό, το υλικό προστατεύεται ψηφιακά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε δικαστικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι γίνεται ορθή και θεμιτή χρήση του υλικού, με σεβασμό στην προστασία προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή καταχρήσεων. Ο έλεγχος και η διαφάνεια είναι κρίσιμης σημασίας.

Πηγή: rac.co.uk -gocar.gr
—–

Sharing is caring!