Odigein.com

Odigein Forum

Το φαινόμενο της τάισης αδέσποτων, στις πλατείες και τους δρόμους των πόλεων, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς όμως, μέσα σε αυτά τα “αδέσποτα”, πολλοί, συγκαταλέγουν και ταΐζουν ζώα ή πτηνά που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αδέσποτα. Διότι πάρα πολύ απλά ποτέ δεν ήταν οικόσιτα.

Ο λόγος για τα περιστέρια.

Αν και μπορεί αρχικά να γίνεται με καλή πρόθεση, αυτή η συνήθεια δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ίδια τα πτηνά όσο και στους χώρους όπου συγκεντρώνονται.

Τα περιστέρια, εξαιτίας της συνεχούς τάισης από τους πολίτες, συνωστίζονται σε μεγάλους αριθμούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα υγιεινής να εξαπλώνονται ασθένειες, οι χώροι να γεμίζουν περιττώματα πουλιών και να δημιουργούνται τουλάχιστον προβλήματα καθαριότητας. Επιπλέον, ενίοτε γίνονται επιθετικά προς τους ανθρώπους (βλ. μικρά παιδιά) όταν δεν παίρνουν τροφή.

Για τους παραπάνω λόγους, θα ήταν σκόπιμο οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με ειδικούς να εφαρμόσουν μέτρα ενημέρωσης και αποτροπής της τάισης των περιστεριών. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο για τα ζώα, όσο και για τους κατοίκους.

Ωστόσο έχει εμφανιστεί εσχάτως και το πρόβλημα διαφόρων “φιλόζωων” που ταΐζουν τα περιστέρια πετώντας τροφή στην ταράτσα ή το μπαλκόνι, του διπλανού κτηρίου (ενίοτε ακατοίκητου) από αυτό που διαμένουν.

Συνήθως το να μιλήσει κανείς με αυτά τα άτομα αποβαίνει άκαρπο, καθόσον θεωρούν όχι απλώς ορθό, αλλά επιβεβλημένο καθήκον τους, το να ταίζουν τα κατ’ αυτούς αδέσποτα, μη αντιλλαμβανόμενοι πως τα περιστέρια, όσο συμπαθητικά και αν είναι, είναι άγρια ζώα και όχι οικόσιτα, που παράτησε κάποιος στον δρόμο, μετατρέποντας τα σε αδέσποτα.

περιστέρια

Δεν συνειδητοποιούν πως το τάισμά τους, δημιουργεί πρόβληματα, τόσο για την υγιεινή, όσο και για την ποιότητα ζωής στη γειτονιά.

Ετσι, προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί τους ευγενικά και να τους εξηγήσετε το πρόβλημα.

Συζητήσετε με άλλους γείτονες που ενοχλούνται, ώστε ομαδικά να τους απευθυνθείτε όλοι μαζί για να βρεθεί κάποια λύση.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, μπορείτε να ενημερώσετε τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις, για να μεσολαβήσουν.

Βασικός στόχος είναι να επιλυθεί το ζήτημα φιλικά αν γίνεται. Η κατανόηση των επιπτώσεων συχνά βοηθάει στην εξεύρεση λύσης.

Τέλος αν όλα αποτύχουν, υπάρχουν κάποιοι νομικοί τρόποι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τάισης των περιστεριών “από τη γειτόνισσα”.

Αναφορά στις τοπικές αρχές (π.χ. δήμος, αστυνομία) για παραβίαση των όρων καθαριότητας και υγιεινής. Ας σημειωθεί πως σε ορισμένους δήμους υπάρχουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για την τάιση περιστεριών.

Αναφορά στη διαχείριση της πολυκατοικίας για παραβίαση κανονισμών που αφορούν την χρήση της ταράτσας (σύνηθες σημείο ταΐσματος).

Τελευταίο μέτρο υπάρχει και η επιλογή της νομικής οδού με μήνυση, για παράβαση του νόμου 4039/2012, περί προστασίας των ζώων, που ορίζει πως η τάιση, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην βλάπτει τη δημόσια υγεία.

Βέβαια, προτείνεται πάντα αρχικά ο συμβιβαστικός διάλογος για να μην φτάσει το ζήτημα σε ακραίες λύσεις.


Sharing is caring!