Odigein.com

Από την 1η Μαΐου τα μαύρα κουτιά είναι υποχρεωτικά σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Αλήθεια, ποια η χρησιμότητά τους;

Ζούμε ανάμεσα σε ραντάρ, κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής, cookies στον υπολογιστή που εμφανίζουν στοχευμένες διαφημίσεις, αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη που “φροντίζουν” για την άνεσή μας, και από την 1η Μαΐου ένα “μαύρο κουτί” παρακολουθεί το καινούργιο αυτοκίνητό μας.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι υποχρεωτικό για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε καμία περίπτωση δεν τοποθετείται για να μας κατασκοπεύσει. Απεναντίας, έρχεται για να ρίξει φως σε περίπτωση ατυχήματος. Οι μετακινήσεις μας δεν θα παρακολουθούνται, ούτε εάν κινούμαστε με υπερβολική ταχύτητα. Τουλάχιστον όχι με αυτό το “εργαλείο”. Ας απαντήσουμε όμως σε μερικά σημαντικά ερωτήματα.

Σε τι χρησιμεύουν τα μαύρα κουτιά;

Είναι μια πολύ λογική ερώτηση, καθώς ποιο το νόημα ενός συστήματος καταγραφής που δεν παρακολουθεί; Γνωρίζουμε ότι το μαύρο κουτί δεν είναι σύστημα επιτήρησης. Καταγράφει τα δεδομένα του αυτοκινήτου σας, επιταχύνσεις, φρεναρίσματα, απότομες αλλαγές στη διεύθυνση, κραδασμούς, πιθανές βλάβες κ.α., αλλά κάθε 40 δευτερόλεπτα τα δεδομένα αντικαθίστανται. Είναι νόμος. Εάν δεν έχετε ατύχημα, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, σε περίπτωση σύγκρουσης, τα 30 δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα και τα 30 δευτερόλεπτα που ακολουθούν θα διατηρηθούν στην μνήμη και θα αναλυθούν από τις αρχές.

Είναι χρήσιμα;

Ναι και ΟΧΙ. Τα μαύρα κουτιά των αυτοκινήτων δεν λειτουργούν όπως αυτά στα αεροπλάνα. Δηλαδή, οι συνομιλίες στην καμπίνα δεν καταγράφονται. Και αυτό είναι καλό για τη διατήρηση της προσωπικής μας ζωής, αφού οι αρχές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν με ποιον ταξιδεύουμε, ούτε το περιεχόμενο των συνομιλιών μας. Από την αλλη, αυτό είναι πρόβλημα γιατί περιορίζει σημαντικά τη χρησιμότητα του μαύρου κουτιού. Σε ένα αεροπλάνο, οι συνομιλίες που καταγράφονται στο πιλοτήριο μπορούν συχνά να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία.

Εικόνα

Τι κρατάει στη μνήμη του;

Αναλύονται μόνο τα τεχνικά δεδομένα των αυτοκινήτων 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά το ατύχημα. Στην περίπτωση μιας απλής σύγκρουσης, πράγματι, δεν χρειάζεται να καταγραφούν δεδομένα μεγαλύτερης διάρκειας. Σε σοβαρό ατυχήμα όμως, τα δεδομένα πριν το χρονικό όριο που διαθέτει το μαύρο κουτί, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές για τα αίτια του ατυχήματος.

Πολλή φασαρία για το τίποτα;

Μόνο οι αρχές θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, για μελέτη των ατυχημάτων με πορίσματα όμως που μπορεί να είναι ελλιπή. Στοιχεία όπως το επίπεδο του αλκοόλ, η λήψη ναρκωτικών, η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση, καιρός της ημέρας), θα είναι άγνωστα. Θα μαθαίνουμε για μια ξαφνική επιτάχυνση ή ένα φρενάρισμα με μπλοκαρισμένους τροχούς από μία αστοχία του ABS, αλλά δεν θα ξέρουμε τι προηγήθηκε.

Έχει οφέλη;

Κανένα για τον οδηγό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το μαύρο κουτί δεν μπορεί ούτε να σας ενοχοποιήσει, ούτε να σας απαλλάξει για ένα ατύχημα. Δεν επιτρέπει καν να γνωρίζουμε ποιος οδηγούσε το όχημα. Οι ασφαλιστές δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα ούτως ή άλλως, για να τους αποτρέψει από το να δημιουργήσουν ένα “νέο προφίλ” του επιρρεπούς σε ατυχήματα οδηγού. Και για τις αρχές όμως, η γνώση όλων αυτών των στοιχείων δεν εξηγεί απαραίτητα τι έφταιξε για το ατύχημα.

Εικόνα


Τα “ξινά” σημεία

Εάν η κατασκευή και η εγκατάσταση ενός μαύρου κουτιού δεν κόστιζε, θα το γνωρίζαμε ήδη. Και η τοποθέτησή του σε οικονομικά μοντέλα θα έχει πιο αισθητό κόστος. Με αυτό τον τρόπο θα επηρεάσει ελαφρώς και την αγορά. Γιατί ένα αυτοκίνητο που είναι πιο ακριβό στην αγορά είναι επίσης πιο ακριβό να ασφαλιστεί. Αυτό σημαίνει ότι το μαύρο κουτί δεν θα μειώσει το κόστος για την ασφάλιση και ο οδηγός θα πληρώνει για να χρησιμεύσει ως ανώνυμο “αντικείμενο” μελέτης χωρίς να αποκομίσει το παραμικρό όφελος βραχυπρόθεσμα.

Μη αντιπροσωπευτικό δείγμα

Τα μαύρα κουτιά είναι υποχρεωτικά για τα οχήματα που θα κατασκευατούν μετά τις 6 Ιουλίου 2022 και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα επιβολής της εγκατάστασής τους σε οχήματα που ήδη κυκλοφορούν. Από το 2024 όμως δεν θα μπορείτε να αγοράζετε όχημα που δεν είναι εξοπλισμένο με μαύρο κουτί. Ακόμα κι αν είχε κατασκευαστεί πριν την 1η Μαΐου του 2022. Επομένως, τα δεδομένα που συλλέγονται για στατιστικούς σκοπούς δεν θα είναι αξιόπιστα για αρκετά χρόνια.

Για τις μοτοσυκλέτες;

Οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ δεν επηρεάζονται από την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία. Πρόκειται για μια περίεργη απόφαση από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι ένα στα τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα αφορούν μοτοσυκλετιστή και το 50% σοβαρά ατυχήματα. Η απουσία μαύρου κουτιού προκαλεί σε κάθε περίπτωση σοβαρή δυσφήμιση για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, οπότε μάλλον θα υπάρξει γενίκευση σε όλα τα τροχοφόρα.


Πηγή:carandmotor.gr

Sharing is caring!

Μία Απάντηση